Since I noticed from my Feedburner account that there are people out there looking for reindeer meat recipes, so let me just write down these recipes I got from the booklet I took from the local tourist info office. So let me give you both the Finnish and English versions.
Rullat
5-8 kpl ohuita suorakaiteen muotoisia rieskoja tai tortillalevyjä
250 gr tuorejuustoa
250 gr kylmäsavustettua poroa
salaatin lehtiä
Voitele rieskat tuorejuustolla ja levitä päälle salaatinlehdet ja poroviipaleet. Kierrä rieskat tiiviille rullalle ja kääri rullat kelmuun. Anna maustua jääkaapissa 1-2 tuntia tai seuraavaan päivään. Poista kelmu ja leikkaa rullat 2-3 cm viipaleiksi. Asettele vadille houkuttelevaksi napostelupalaksi.
Rolls
5-8 thin unleavened bread or tortillas cut into rectangles
250 gr cream cheese
250 gr cold smoked reindeer meat
salad
Spread the cream cheese over the unleavened bread or tortillas and arrange salad and the meat slices on top. Roll them into tight rolls and wrap them in clingfilm. Leave them in the fridge for 1-2 hours or until the next day. Remove the clingfilm and cut the rolls into 2-3 cm thick slices. Arrange them attractively on a serving plate for a delicious snack to nibble on.
Porogulassikeitto
300 gr poron paistia
100 gr sipulia
30 gr voita
1 l vettä
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1 kpl valkosipulin kynsi
300 gr perunoita
40 gr paprikaa
70 gr tomaattimursketta
80 gr pippurituorejuustoa
pizzamaustetta, basilikaa, suolaa, persiljaa
Kuutioi poronliha ja ruskista kevyesti pilkotun sipulin kanssa. Lisää lihat ja sipuli veteen ja mausta. Anna kiehua 15 minuuttia ja lisää kuutioidut perunat. Keitä edelleen n. 15 minuuttia, kunnes perunat kypsyvät. Lisää lopussa tomaattimurska ja pippurisulatejuusto. Sekoita kevyesti kunnes juusto sulaa joukkoon Mausta pizzamausteella ja basilikalla. Lisää vielä ennen tarjoilua pinnalle hienonnettua persiljaa.
Reindeer Goulash Soup
300 gr reindeer roast
100 gr onion
30 gr butter
1 l water
1/2 tsp paprika powder
1/2 tsp black pepper
1 clove of garlic
300 gr potatoes
40 gr paprika
70 gr crushed tomatoes
80 gr pepper cream cheese
pizza spice, basil, salt, parsley
Dice the meat and lightly brown it with the chopped onion. Add the meat and onion to the water and season. Let it boil for 15 min. or so until the potatoes are done. Finally, add the crushed tomatoes and pepper cream cheese. Stir lightly until the cheese melts into the rest of the ingredients. Season with pizza spice and basil. Garnish with finely chopped parsley just before serving it.
HAVE FUN trying out these recipes!
0 comments:
Post a Comment